7 tipů, jak si vybrat sporák

Sporákem označujeme samostatně stojící spotřebič, jehož součástí je trouba a varná deska. Při výběru sporáku vás bude zajímat jeho typ a velikost, hospodárnost jeho provozu nebo funkce, které obsahuje. Zde nabízíme několik rad, které by vám při výběru sporáku mohly pomoci.

1. Zvolte sporák dle zdroje energie

Výběr sporáku bude ovlivněn zejména tím, zda máte do bytu zaveden plyn a zda vám vnitřní rozvody elektřiny umožní připojení elektrického sporáku. Pokud máte obě možnosti, bude čistě na vás, který typ vám bude více vyhovovat, roli mohou hrát i ceny energií. Plynový sporák má varnou desku, pečící troubu i gril na plyn. Mezi výhody plynového sporáku patří možnost snadného nastavení potřebné intenzity ohřevu a snadná regulace hořáků. U plynové trouby je teplo vedeno pouze spodní částí, takže není rovnoměrné a špatně se reguluje. Elektrický sporák má elektrickou troubu a elektrické plotny. Troubu není nutné předehřívat a to díky ventilátorům, které jsou součástí skoro všech modelů. Pečení v ní je rychlejší a rovnoměrnější. Kvůli elektrickým plotnám jsou elektrické sporáky energeticky náročné a je třeba mít v domě (bytě) třífázové připojení o napětí 400 V. Výhodou je mnoho druhů ohřevu (horkovzduch, gril, atd.). Třetí možností je volba kombinovaného sporáku, který spojuje výhody plynových plotýnek a elektrické trouby.

Tip: Prohlédněte si plynové sporáky, elektrické sporáky, kombinované sporáky.

2. Vyberte si typ varné plochy

U plynových sporáků nemáte na výběr, má pouze plynové hořáky. Zato u elektrických sporáků můžete volit mezi třemi základními typy varných ploch: litinovou, sklokeramickou a indukční. Litinové plotýnky jsou nejméně nákladné, zato vyžadují vysoké náklady na provoz. Plotýnkám velmi dlouho trvá jak rozehřátí na provozní teplotu, tak následné vychladnutí. Tato setrvačnost je ztrátová a využití energie dosahuje maximálně 60 %. Plotýnky sklokeramické desky se zahřejí rychleji, plného výkonu dosáhnou za 15 sekund a efektivita využití energie se pohybuje kolem 70 %. Výhodou je i snadnější čištění a větší bezpečnost. Novinkou u sklokeramických desek je tzv. indukce. U indukční varné desky vzniká teplo pouze v prostoru dotyku hrnce s varnou deskou a ohřívá se pouze vnitřek nádoby. Tím se minimalizují ztráty energie a výrazně zvyšuje účinnost. Výhodou je také snadná údržba, jelikož jídlo se při vytečení z hrnce nepřipeče a lze ho ihned otřít. Nevýhodou je nutnost použití speciálního nádobí s feromagnetickým dnem, jiné druhy nádobí bohužel použít nelze.

3. Zvažte, kde bude sporák umístěn

Při výběru sporáku jsou rozhodující prostorové dispozice vaší kuchyně. Volně stojící sporáky jsou nejběžněji k dispozici v šířkách 50 cm, 55 cm nebo 60 cm. Jsou levnější a jejich instalace je nenáročná, nevýhodou však může být vzniklá mezera mezi sporákem a linkou, která se velmi špatně udržuje. Pro zakomponování do kuchyňské linky se spíše využívají kombinace varných desek a pečících trub. Trouba může být od varné desky úplně oddělena, přičemž mají i samostatné ovládání, nebo si můžete pořídit polyvalentní troubu, což znamená, že trouba je kombinovatelná s varnou deskou a ovládání obou spotřebičů je společné.

4. Sledujte poměr cena/výkon (kvalita)

Jak je pravidlem u naprosté většiny výrobků, s vyšší cenou sporáku zpravidla obdržíte také vyšší kvalitu. Závisí tedy jen na vašem uvážení, zda upřednostníte levný výrobek nebo výrobek dražší, u kterého je ovšem předpoklad, že bude mít nižší spotřebu, bude spolehlivější a bude vám sloužit déle. Stejně tak u dražších výrobků bývají často lepší doprovodné služby, jako např. delší záruka apod. Snažte se vybrat si výrobek, který bude plně odpovídat vašim představám a bude pro vás cenově přijatelný. Abyste minimalizovali riziko, že budete v budoucnu s výrobkem nespokojeni, zjistěte si o něm před nákupem co nejvíce informací.

5. Snižte spotřebu elektrické energie

Stejně jako jiné elektrické spotřebiče se elektrické sporáky řadí do několika energetických tříd označených písmeny A až G. Nově vyrobené sporáky dnes již zpravidla spadají do kategorie A, tedy do energeticky nejúspornější kategorie. S nižší spotřebou energie nešetříte jen peníze, ale i životní prostředí.

6. Nezanedbejte možnosti čištění sporáku

Jak jsme již zmínili u typů varných ploch, nejsnadnější čištění umožňují sklokeramické desky, zejména ty indukční. Co se týče čištění vnitřního prostoru trouby, existují dva základní způsoby samočištění: pyrolitický a katalytický. Při pyrolytickém způsobu (Fast Clean) se krátkodobě v troubě zvýší teplota, nečistoty jsou takřka vypáleny a po skončení procesu se jen otře dno trouby. V případě katalytického způsobu jsou tři vnitřní strany trouby pokryty plechy s porézní smaltovou úpravou, přičemž tento materiál dokáže zničit tuk ulpělý na stěnách. Po ukončení pečení stačí ponechat troubu po dobu cca 20 minut v „režimu čištění“ a poté setřít nečistoty. Speciálním programem pro čištění může být i funkce Aqua Clean, kdy odmaštění probíhá pomocí páry, která vznikne z vody v pekáči, který vložíte do trouby a několik minut necháte zahřívat. Po dokončení procesu opět jen jednoduše setřete nečistoty.

7. Všímejte si dalších funkcí sporáku

Sporáky mohou disponovat nejrůznějšími funkcemi, které vám usnadní práci a ušetří peníze a čas. Pro ekonomičtější provoz jsou například používány vícezónové plotýnky (Multi zóna), které umožňují přizpůsobit varnou zónu velikosti nádobí a tím minimalizovat energetické ztráty. Některé sklokeramické desky mají také zóny rychlejšího rozehřátí (Superrychlá zóna, Quick systém, HiLight zóna, Sprint start apod.), popřípadě mají infračervený varný senzor, který neustále sleduje teplotu a přizpůsobuje jí průběh vaření, čímž zamezuje přetékání potravin (využití této funkce je možné pouze se speciálně uzpůsobeným nádobím). U novějších typů sporáků nejsou výjimkou elektronické ukazatele či displeje, důležitá pro vás může být dětská pojistka, aby nedošlo k nechtěnému zapnutí sporáku. Dalšími funkcemi jsou například: