0Košík

7 tipů, jak si vybrat vinotéku

Ačkoliv vinotéky nepatří ke standardnímu vybavení našich domácností, jejich obliba stále roste s tím, jak se víno učíme pít a skladovat. Pokud nemáte vinný sklípek a chcete o vaše domácí zásoby vína správně pečovat, je pořízení vinotéky ideálním řešením. Díky ní uchováte víno v nejvyšší kvalitě, protože chrání lahve vína před vibracemi, nežádoucími zápachy, udržuje správnou teplotu a chrání ho před oxidací. Nabízíme několik rad, které by vám při výběru vinotéky mohly pomoci.

1. Zvažte umístění vinotéky

Při rozhodování o koupi vinotéky může záležet na tom, zda jí budete chtít zakomponovat do kuchyňské linky. Pokud ano, řešením je zakoupení vestavné vinotéky. Pokud nebude vinotéka součástí kuchyňské linky nebo ji vůbec neplánujete umístit do kuchyně, rozhodnete se spíše pro nějaký model volně stojící vinotéky. Důsledně přeměřte prostor, kam chcete domácí vinotéku umístit, je třeba brát v potaz i možnost odvodu tepla ze zadní části vinotéky. Pokud chcete vinotéku umístit na jiný kus nábytku, berte v úvahu nejen hmotnost samotného přístroje, ale také hmotnost obsahu. Všímejte si i hlučnosti vinotéky, zejména pokud bude umístěna v místnosti, kde trávíte svůj čas. Důležitým parametrem v souvislosti s umístěním vinotéky je její klimatická třída, která určuje, do jakého teplotního rozmezí okolního prostředí je možno vinotéku umístit, tak aby byl zaručen její neporuchový a hospodárný provoz. Před nákupem si tedy zjistěte, jaká je obvyklá teplota v místnosti, kde bude přístroj umístěn. Existují 4 typy klimatických tříd: SN (teplota prostředí se může pohybovat v pásmu +10 až +32 °C), N (+16 až +32 °C), ST (+18 až +38 °C) a T (+18 až +43 °C). Některé vinotéky jsou zařazeny do více klimatických tříd najednou a je tak možné jejich využití při větším rozsahu teplot okolního prostředí.

Tip: Prohlédněte si vinotéky, vestavné vinotéky.

2. Promyslete velikost vinotéky

Při výběru vinotéky samozřejmě berte ohled na to, jaké jsou vaše obvyklé zásoby vína, aby se vám všechny do vinotéky vešly. Objem vinoték se pohybuje u těch menších zpravidla mezi 30-40 litry, až po ty největší s objemem až přes 600 litrů. V této souvislosti si všímejte, zda prodejci udávají čistý nebo hrubý objem (ten je vyšší). Kapacita se uvádí i v maximálním počtu lahví, které vinotéka pojme, u těch nejmenších to bývá kolem 6-18 lahví. Vždy je však lepší více místa než méně. Větší vinotéka nemusí nutně znamenat větší spotřebu (sledujte parametr spotřeby).

3. Zvažte, jaké druhy vína budete skladovat

Pokud plánujete skladování pouze bílého, nebo pouze červeného vína, je pro vás vhodnější vinotéka s jednou zónou (nepřijdete tak o kapacitu použitím přepážky). V opačném případě dejte přednost vícezónovým domácí vinotékám. Samozřejmostí by mělo být oddělené ovládání teplot v jednotlivých zónách.

4. Sledujte poměr cena/výkon (kvalita)

Jak je pravidlem u naprosté většiny výrobků, s vyšší cenou vinotéky zpravidla obdržíte také vyšší kvalitu. Závisí tedy jen na vašem uvážení, zda upřednostníte levný výrobek nebo výrobek dražší, u kterého je ovšem předpoklad, že bude mít nižší spotřebu, bude spolehlivější a bude vám sloužit déle. Stejně tak u dražších výrobků bývají často lepší doprovodné služby, jako např. delší záruka apod. Snažte se vybrat si výrobek, který bude plně odpovídat vašim představám a bude pro vás cenově přijatelný. Abyste minimalizovali riziko, že budete v budoucnu s výrobkem nespokojeni, zjistěte si o něm před nákupem co nejvíce informací.

5. Snižte spotřebu elektrické energie

Stejně jako jiné elektrické spotřebiče se vinotéky řadí do několika energetických tříd označených písmeny A až F. Jedná se o energeticky náročnější přístroje, obvykle spadají do kategorií B a A, ty nejúspornější pak A+. Vzhledem k tomu, že vinotéky bývají v provozu 24 hodin, je údaj o spotřebě elektrické energie důležitý a investice do úsporného přístroje se vyplatí. Sledujte proto také údaj o denní spotřebě (udáváno v kWh/24hod). S nižší spotřebou elektrické energie nešetříte jen peníze, ale i životní prostředí. V této souvislosti zvažte také způsob chlazení vinotéky, zda jím bude termoelektrický článek či kompresor. Výhodou termoelektrického článku je kromě nižší pořizovací ceny vyšší ekologičnost (absence chladiva), minimální hlučnost a vibrace, zatímco nevýhodou je nižší chladící výkon a především vyšší spotřeba. Kompresory jsou sice o něco dražší, ale tato investice se vám může brzo vrátit díky nízké spotřebě, výhodou je také vysoký chladící výkon.

6. Myslete na design vinotéky

Při výběru vinotéky si můžete vybírat z různých designů a barev a přizpůsobit ji tak vašemu interiéru. Důležitý pro vás může být i vzhled polic. Ty bývají dvojího typu. Zvlněné chromované police umožňují, aby do nich lahve přesně zapadly. Druhou možností jsou luxusní dřevěné police, které jsou schopny napomáhat udržení optimální vlhkosti, a vinotéka díky nim získá přírodní design, který se k vínu skvěle hodí.

7. Všímejte si dalších funkcí vinotéky

Pokud budete chtít zajistit vašemu vínu ideální péči, vyplatí se při pořizování vinotéky nešetřit. Kvalitní vinotéky obsahují například police, které slouží k přechodu na správnou konzumační teplotu vína. Dají se v nich nastavit různé teploty v jednotlivých chladících zónách pro odlišné druhy vín. Vinotéky nejlepších značek umožňují i skladování otevřených lahví, myšleno je i na prostor pro vysoké karafy. Vinotéky mohou nabízet různé doplňky, které vám zvýší uživatelský komfort, jako například displej nebo zámek dveří. Dalšími funkcemi jsou například:

  • antiBacteria – antibakteriální ochrana.
  • touchLight - pouze letmým dotekem madla aktivujete osvětlení vnitřního prostoru, světlo automaticky poté samo zhasíná.
  • superchlazení - krátkodobě sníží teplotu vinotéky tak, aby teplota vína rychleji dosáhla požadovaných hodnot.

Praktická rada na závěr – jak skladovat víno

Rozšířeným pravidlem je, že vinotéky by měly stát v místnostech, kde teplota dosahuje max. 22°C a min 10°C. V horní části vinoték je vhodné skladovat červená vína, ve spodní vína perlivá. Při skladování vína obecně je třeba pamatovat na čtyři základní faktory: polohu lahve, teplotu, světlo a vlhkost ovzduší. Láhev s vínem by měla stále ležet, aby byl neustále zvlhčován korek zátky, jinak hrozí jeho seschnutí a následná oxidace. Optimální hodnota skladování se pohybuje okolo 11 - 12 °C, vyšší a nižší teploty vínu moc nevyhovují, nejhorší je přitom kolísání teplot. Doporučená teplota pro podávání vína: šumivá vína 4 - 6 °C, bílá vína sladká 7 - 9 °C, bílá vína suchá 9 - 11 °C, červená vína mladá 14 - 16 °C, červená vína zralá 16 - 18 °C. Doporučovaná vlhkost vzduchu pro delší uskladnění je kolem 75%, při nižší vlhkosti hrozí sesychání korku, vysoká vlhkost zase podporuje tvorbu plísní. Vínům jednoznačně prospívá tma. Umělé světlo vínu příliš nesvědčí, sluneční svit ho obvykle velmi rychle znehodnotí úplně.

nahoru